Dieta bogata w żelazo
Dieta bogata w żelazo powinna zawierać różnorodne źródła tego pierwiastka. W jakich produktach możemy spotkać żelazo. W jaki sposób łatwo je przyswoić?
Na te pytania odpowiedz znajdziesz poniżej:
Żywność pochodzenia zwierzęcego (heme-żelazo):
- Czerwone mięso: Wołowina, jagnięcina, wieprzowina.
- Drób: Kurczak, indyk.
- Ryby i owoce morza: Śledź, tuńczyk, sardynki, makrela, ostrygi.
Żywność pochodzenia roślinnego (non-heme-żelazo):
- Warzywa liściaste: Szpinak, jarmuż, boćwina, rukola.
- Strączki: Ciecierzyca, soczewica, fasola, groch.
- Orzechy i nasiona: Dynia, słonecznik, migdały, orzechy nerkowca.
- Pełnoziarniste produkty zbożowe: Kasza gryczana, pełnoziarnisty ryż, płatki owsiane.
- Suszone owoce: Śliwki, morele, rodzynki.
- Produkty ziemniaczane: Bataty, ziemniaki.
- Produkty z soi: Tofu, tempeh.
Ponadto warto też wspomóc dietę w produkty, które ułatwiają przyswajanie żelaza.
Produkty, które ułatwią wchłanianie żelaza to: Witamina C, można ją znaleźć w owocach cytrusowych, truskawkach, papryce, kiwi. Warto zwrócić uwagę, aby jedzenie mięsa połączyć z produktami roślinnymi bogatymi w żelazo. Takie połączenie sprawi, że wchłanianie żelaza stanie się bardziej efektywne.
Nalepy zwrócić uwagę na produkty, które mogą ograniczać wchłanianie żelazo. Są to między innymi duże ilości wapnia, na przykład spożywanie mleka, jogurtu w tym samym czasie co produkty bogate w żelazo, mogą zmniejszać jego wchłanianie. Warto również zwrócić uwagę na ilość spożywanej kawy oraz herbaty, gdyż one także hamują wchłanianie żelaza.
Konsultacja z dietetykiem pomoże ci w lepszym skomponowaniu diety specjalnie dla ciebie, uwzględniając twoje choroby oraz wszystkie potrzeby.